Divlja svinja doplivala do Visa

Prije tri dana, u subotnje jutro, Vis je dobio novog stanovnika, imigranta, prvog primjerka svoje vrste koji/a se, doplivavši do Štracini, t...

Prije tri dana, u subotnje jutro, Vis je dobio novog stanovnika, imigranta, prvog primjerka svoje vrste koji/a se, doplivavÅ¡i do Å tracini, tamo i uzverao/la. Ne znamo, dakle, je li muÅŸjak (vepar) ili ÅŸenka (krmača). Divji prosac! Do sad nezabiljeÅŸeno na Visu. Ne znam hoće li ovaj događaj ostaviti traga u otočkoj toponimiji (na pr. "Punta od divjega projca"), ili neće, jer će to zavisiti o uspjehu ili neuspjehu misije osvajanja i nastanjivanja ove tvrđave Jadrana, bastiona bez zmija otrovnica, mungosa i inih nepoÅŸeljnih vrsta kojih bi se  mnogi rado rijeÅ¡ili na kopnu bliÅŸim otocima. I bez ovog posta ova se vijest usmenom predajom proÅ¡irila otokom; neugodna za odgovorne u Lovačkom druÅ¡tvu, a uznemirujuća i zabrinjavajuća za vinogradare i većinu otočana. U svakom slučaju činjenica koju ne treba dramatizirati, ali ni omalovaÅŸavati. Ponajmanje skrivati.

MoÅŸda su lovci u ova tri dana uspjeli "utiho" i rijeÅ¡iti problem... a moÅŸda će vam slijedećih godina ipak dobro doći  riceta Foranina Marina (vidi dolje) za pripremu divjega projca.

Evo i ekskluzivni snimci; prvi put fotografiran divji prosac koji je zakoračio na Vis! Mobitelom ga je snimio Nino Ilić - "Å uro" koji je tuda prolazio gliserom. Na ÅŸalost, rezolucija je takva kakva je - 320x240, ali je fotodokumentacijska vrijednost i vjerodostojnost neupitna.





Parvo tuko dobavit PRAJCEVINU (boje mlaju nego stariju) a to se more ako ti je punac oli konjod kacadur a moreš imat i nesriću beknit ga sa autom, more ti ga kogodera darovat a moreš ga i ćapat u trapulu tipa ?takujin?.
Meso vajo štivat u velu terinu oli zdravu teću, butat po njemu isicene KAPULE, koji špig LUKA, koju grancicu KADUJE i ZUMRADA, smecit koje zarno PAPRA, ni zgorega ni KORIJANDULA i alavija zalit dobrim CORNIM VINOM. Neka tako pocije pol dona, (ni šćete ako i veće vrimena!), dobro ga je i voltat koji put.
Meso dobro otrest, ocidit i poSOLit pok sa svih bondih popeć na UJE, cisto maslinovo oli miÅ¡ono, neka ćapo kroÅ¡tu, a onda ga izvadit, zamaÅŸinat PAPRA i darÅŸat pokriveno. Ono vino di se mocilo pokuhot i procidit.
Sad vajo isić suficijento friÅ¡ke KAPULE i Å¡ufigovat tako da se molo ono ca se ćapalo za dno. Svakako ÅŸuntat KAROTE izgratone, ako se imo i korijena od PETRUSIMULA, dopokon fetu i od SELENA a kako zasuÅ¡i podlivat sa po fregulu onega prociđenega vina.
Na škonšumonu verduru vrotit meso i oni šug ca ga je pokriveno molalo pok ga sa pomnjom voltovat i po potribi zalivat onim vinom a ako je digodera i JUHE, anke bon!
Kad je meso dobota omeklo za jist, ucinit ga u manje bokune, butat povar fregulicu CARVENE PAPRIKE, ne puno KONÅ ERVE, bićerin-dvo VARENIKA (zaminije ga kućarin MARMELADE, nojboje od groÅŸja oli Å¡ljivih, rastopjen u pol ÅŸmula PROÅ EKA!), meju parste MARAVINCA i ne preveć drugih travicih od zocina, svakako brokvicu-dvi GARIFULIĆA i bokun kore od LIMUNA (bez onega bilega jerbo bi zagorcilo!).
Zalit da oblije, neka ucini nikoliko glogojih, onda zbasat i neka se na pomalo dofinije. Najuštat SOL, PAPOR friško mliveni a oni koji voli manje slotko neka štruko koju kapju LIMUNA. Šug se hoće da je gust ma ga tuko bit.
Vajo da pocine pol ure, tri kvorta pri nego će se blagovat. Kumpanjo se sa njokima oli pulentom oli debjom maništrom, kako ko veće voli.
Vino CORNO, Å¡tajunono ? neka ga ne fali!

Dobar kus! :)

COMMENTS

Naziv

Adsense,1,aerodrom,1,Anatomija otoka,10,Anči Fabijanović,1,Anela Borčić,3,ankete,8,apartmani vis,1,arheologija,5,arhitektura,1,baÅ¡tina,6,BaVul,5,bike video,2,BiÅ¡evo,1,blog,44,blogosfera,9,boćanje,15,Bogoljub Mitraković,11,Boris Čargo,3,BoÅ¡ko Budisavljević,6,brodovi,4,crkva,46,crna kronika,11,čestitke,1,ČeÅ¡ka vila,4,dizajn,2,Dobrila Cvitanović,2,Dom starih,8,don Ivica Huljev,5,don Milan Å arić,3,Don Paulin,6,Draga Vojković Cepotova,1,druÅ¡tvene mreÅŸe,1,Dunja Bezjak,2,ekologija,5,feÅ¡te,5,film,17,Firefly 8SE 4K,2,flora,6,foto vremeplov,4,fotografija,54,fotomontaÅŸa,2,galeb,6,gastro,4,generacije,4,glazba,39,Goran Mladineo,20,grad,20,grad-objave,44,gradonačelniik,1,gradonačelnik,16,Gradsko vijeće,13,Hajduk,6,HEP,2,HGG Vis,1,HPD Hum,2,Hrvati u svijetu,4,Hrvatska,6,Hrvatska zora,16,humanitarne akcije,3,humor,3,HVIDR-a,4,in memoriam,2,Ivica Roki,6,Ivo Radica,3,Iz drugih medija,1,JakÅ¡a Fiamengo,4,jedrenje,9,JoÅ¡ko BoÅŸanić,2,JoÅ¡ko Repanić,7,Kalambera,1,kalendar,46,kartanje,4,kazaliÅ¡te,16,kino,1,knjiÅŸevnost,20,KomiÅŸa,42,komunala,79,korona,7,koÅ¡arka,1,kriket,2,Kućani,3,kućni ljubimci,1,kultura,32,Kut,221,laptop Acer,1,Lavurat za poja,1,likovna umjetnost,18,limuni,3,lokacije,2,ljudi,176,m/t Lastovo,1,Mamma mia 2,3,Matica hrvatska,1,medijski ponedjeljak,17,Metković,1,mladi,3,Modra Å¡pilja,1,more,26,MUP,1,najava događanja,6,naslovnica,7,Natalia Borčić,4,Nevio Marasović,1,Nikola KeÅŸić,1,NikÅ¡a Sviličić,1,NK,23,NK VIS,1,nogomet,22,Norway,1,novo,80,obrazovanje,13,oglaÅ¡avanje,3,oruÅŸje,1,osmrtnice,1,osobno,10,OÅ  Vis,12,otoci,5,otok,3,otok Vis,5,pčelarstvo,2,Petra Kapor,1,planinari,2,ples,1,PodÅ¡pilje,3,poklod,4,Pokret otoka,1,polemike,1,politika,25,poljoprivreda,5,pomorci,1,portret,1,posao,2,povijest,31,poznati,1,priroda,12,promet,25,promo,1,Prostorni plan,1,PROVISLO,11,Ranko Marinković,5,razgovor,6,reportaÅŸa,16,restoran "Val",1,restorani-konobe,3,ribe,3,Rodoslovlje,1,Rogačić,1,ronjenje,1,Rukavac,1,SiniÅ¡a Brajčić,8,Slavomir Raffanelli,4,slider,358,sobe,1,Split,1,sport,21,Srebrna,1,Srećko Marinković,3,SÅ  AMK,16,stare kartoline,1,Stipe Vojković,1,svijet,1,Å¡kola,7,Å¡krinjica,2,Tihana Skerbić,2,time lapse,1,tradicija,8,trajekti,1,trčanje,1,turizam,43,udruga Svima,3,unučica,3,urbanizam,1,USA,1,uvale,3,veja,1,Veljko Mratinić Brojne,2,VERN',6,Vesna Bučić,3,video,9,video razglednica,14,video vijesti,4,vijesti,23,vijesti vis,4,vinogradarstvo,1,Vis,10,viÅ¡ki govor,2,viÅ¡ki plivački maraton,2,vjenčanja,6,Vjerni Visu,3,Vodovod i odvodnja,2,vrijeme,10,vrtić,15,Vukovar,2,zabava,13,zanimljivosti,57,zdravlje,7,zdravstvo,1,Zima na otoku,8,znamenitosti,1,Åœenaglava,1,ÅŸivotinje,1,ÅŸutilo,1,
ltr
item
IVK 2020: Divlja svinja doplivala do Visa
Divlja svinja doplivala do Visa
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhW3AIORVnkyke18PAY-L1PdEOMR-J5tfYbgV5fQa42WNijoqSqhlyGli4BcDG7BJoulL5LKMHwLKytLdGXCNpvrQ8tJJGM0vI_HsZKg4g3xk7s8Hg8whDaPNYcKQbc78Zg80DTpUCyTOk/s1600/vepar.jpg.jpeg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhW3AIORVnkyke18PAY-L1PdEOMR-J5tfYbgV5fQa42WNijoqSqhlyGli4BcDG7BJoulL5LKMHwLKytLdGXCNpvrQ8tJJGM0vI_HsZKg4g3xk7s8Hg8whDaPNYcKQbc78Zg80DTpUCyTOk/s72-c/vepar.jpg.jpeg
IVK 2020
https://ivk2020.blogspot.com/2011/07/divlja-svinja-doplivala-do-visa.html
https://ivk2020.blogspot.com/
https://ivk2020.blogspot.com/
https://ivk2020.blogspot.com/2011/07/divlja-svinja-doplivala-do-visa.html
true
814322189588985851
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content